Omdat het zo makkelijk is

Na een cursus ‘ontspullen’ een jaar geleden heb jij, A, het roer helemaal omgegooid. Al die Alibabazooi en zo ging de deur uit. Vandaag had je het op de heupen en ben je een stap verder gegaan; Alle niet-noodzakelijk spullen zijn bij het vuilnis gegaan, dus ook de lievelingsbeer van je man/vrouw B.

B komt net thuis van een zware, lange en vermoeide werkdag.


Hebben om het hebben

Jullie, A en B, zijn in de ogen van familie en vrienden het toonbeeld van een goede relatie. Maar A, al wil je het niet toegeven, je maakt je erg zorgen over de hoeveelheid pakketjes die de laatste anderhalf jaar voor B worden afgegeven. 

Jullie kiezen vandaag samen het definitieve boeket voor jullie bruiloft van volgende week.


Vuurtje blussen

A en B, jullie zijn een brandweerstelletje.

A, jij bent een fanatieke sporter die bijna dagelijks traint in de sportschool, of in jullie eigen huis-gym boven.

B, na een aantal incidenten ben jij het wat rustiger aan gaan doen en dat bevalt wel. Jullie hebben vorige week een trainingsvakantie in Noorwegen geboekt. 

Jullie vertrekken morgen. 


Geef het door

Met zoon of dochter is het een tijd niet goed gegaan. Op zoek naar zichzelf en depressief. Uit bescherming voor zichzelf is hij/zij bij moeder vader in gaan wonen. De tijd samen was voor beide fijn het is bijna tijd dat zoon/dochter weer op zichzelf kan wonen.

Zoon/ dochter. Wat zat jij diep. Tot suïcidale gedachten aan toe. Gelukkig krabbel je weer wat op. Met gesprekken met je psycholoog ben je er achter gekomen dat het deels komt doordat je vader/ moeder geen liefde kon geven.

Moeder/vader. Je hebt heel goed door dat jij het moeilijk vind om liefde te geven. Hoe kan je iets geven wat jij niet hebt gehad. Jij werd nog geslagen dit wist je altijd te voorkomen naar jou kinderen. Maar je hebt echt wel op het punt gestaan vroeger. Nu is het fijn dat je dit kon doen voor je zoon dochter. Als hij zij weg gaat is het huis weer leeg

Jullie zijn beide in de woonkamer


Het vergeten zaad

Jullie maken beiden al drie jaar deel uit van ‘het vergeten zaad’, een lotgenotengroep voor mensen met een anonieme zaaddonnor.

Afgelopen week hebben jullie allebei een brief ontvangen, waarin stond dat bekend is geworden wie jullie vader is, jullie blijken dezelfde vader te hebben. Naast jullie blijkt hij op frauduleuze wijze nog 68 kinderen te hebben verwekt; op last van de rechtbank heeft de donorbank eindelijk openheid van zaken gegeven, waaruit dit is gebleken.

Uit eerdere lotgenotenavonden is duidelijk geworden dat één van jullie in het geval dat hij ooit zijn vader zou kunnen ontmoeten, de wens heeft een intieme band met zijn vader op te bouwen.

De ander heeft juist aangegeven in dat geval er alles aan te doen om de vader geld afhandig te maken.

Zojuist zijn jullie met de brief op zak bij de lotgenotenavond aangekomen, de anderen zijn nog niet gearriveerd.Ze was zo schattig in haar Snorlaxpakje.

Persoon 1, jij maakt succesvolle filmpjes samen met je superschattige nichtje van 2. Je kijkers zijn altijd super positief over jou, je nichtje en jullie band. De filmpjes worden dan ook goed bekeken en jij verdient hier zelfs best goed aan. Persoon 2, hoewel jij het eerst best oké vond dat Persoon 1 de filmpjes met je dochter maakte, begin je hier steeds meer aan te twijfelen nu deze bekender worden. Je weet niet wat de impact gaat zijn wanneer je dochter ouder wordt. Je besluit dit met je broer te bespreken.


Ik heb ruige mannenklauwen nodig.

Persoon 1, jij hebt een goed lopend bedrijf waarmee je boomhutten bouwt. Vooral nu veel kinderen op hun eigen tuin zijn aangewezen, lopen de zaken goed. Jullie verdienen er goed aan en Persoon 1, jij vindt je werk heerlijk om te doen.

Persoon 2, jij kon door het succes van Persoon 1 minder gaan werken en zorgt dan dus nu ook met veel plezier voor jullie 3 kinderen (2 van jullie samen en 1 uit een eerdere relatie).

Persoon 1, omdat de zaken zo goed gaan, zal jij er binnenkort iemand bij moeten hebben om het werk nog aan te kunnen. Je hebt iemand in gedachte; Filip, je eerdere compagnon. Met hem heb je, 20 jaar geleden het bedrijf opgezet. Je hebt echter daarna ook een relatie met hem gehad en je oudste is dan ook zijn zoon. Deze relatie ging echter uit en niet veel lang daarna heb je Persoon 2 ontmoet. Je bent wel samen blijven werken met Filip, maar Persoon 2 heeft je destijds gevraagd om hiermee te stoppen.

Je besluit dit vanavond na een avondje cabaret met hem te overleggen.


Ik zou wel willen weten waarom hij van die lelijke kunst maakte.

Persoon 1, jij moet binnenkort verhuizen naar een ander, kleiner huis. Je hebt veel van je dagelijkse spullen al ingepakt, maar weet dat de grootste klus nog moet komen; de zolder. Hier ligt alles van jouw zoon opgeslagen, die tien jaar geleden door een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Je weet dat je niet alles mee kunt nemen, maar vindt het moeilijk om te bepalen welke dingen weggaan en waar dan heen.  Je hebt je vriendin Persoon 2 gevraagd om te komen helpen bij het inpakken. Persoon 2, Persoon 1 heeft jou van te voren gevraagd sterk, rigoureus en steunend te zijn bij deze opruimactie.


Jongen, ik wil er het beste van maken.

Persoon 1, jij kampt al 30 jaar met een alcoholverslaving, het heeft je gezinsleven verwoest en hoewel jij al meerdere pogingen hebt gedaan om te stoppen, is het je tot op heden niet gelukt. Hierdoor hebben jouw 5 kinderen en 2 ex-vrouwen het contact met jou verbroken. De enige met wie je nog contact hebt, is je jongste zoon Persoon 2. Hij is jouw alles en voor hem doe je alles. Dus toen hij een tijdje terug vroeg of hij bij jou in mocht wonen, heb je gelijk ja gezegd. Helaas blijkt, zo vader zo zoon, want kort nadat jullie samenwoonden, biechtte Persoon 2 tegen je op dat ook hij een alcoholverslaving heeft. Jullie komen zo dadelijk allebei thuis na een nieuwe afkickpoging. Persoon 1 voor jou de zoveelste, Persoon 2 voor jou de eerste.