Voorstelling

Jaarlijks streven we naar zo’n 6 voorstellingen. Hiervan zijn er 4 voorstellingen volgens het format ‘Nachtgasten’ en twee volgens een ander format. Vaak is dit een mix van ‘De Vloer op’ en korte improvisatievormen. We spelen graag in de Fermerie te Deventer, maar zijn op ook andere locaties te vinden zoals ‘De Ulebelt’ en ‘Tamarinde’ te Deventer. 

 

Uitleg format ‘De Vloer op’.
Het format ‘De Vloer op’ is een Nederlands televisieprogramma, ontstaan in 2000. Aan de hand van een korte casus spelen de acteurs een geïmproviseerde scène.  

 

Wat wij zo tof vinden aan dit format is dat het altijd weer verrassend is. Het combineert acteren en improviseren met schrijven, drie elementen die we vaker opzoeken. Omdat de casussen vaak realistisch zijn, kan het publiek zich goed verbinden met dat wat er op het podium gebeurt. Het format leent zich ook voor creativiteit en eigen invulling, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de schrijver. 

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan De Vloer op verhalen en als je zelf ook  verhalen hebt, laat het ons weten 

 

Uitleg format ‘Nachtgasten’

Het format ‘Nachtgasten’ is bedacht door Koen Wouterse, Jef Hoogmartens, Yorick Zwart en Niels Croiset. In dit format krijgen de acteurs een achtergrondverhaal wat ze pas te horen tijdens de voorstelling. Tegelijkertijd met het publiek horen zij een algemeen verhaal en later een persoonlijk karakter met drie tot vijf geheimen. 

Wij spelen dit format zo graag omdat het voor alle partijen spannend is. Als schrijver omdat de voorstelling valt en staat bij een goed verhaal. Als speler omdat je tot een week voor de voorstelling niets weet. Daarna leef je een week lang alleen met een kleine hint, zoals welke kleding je gaat dragen tijdens de voorstelling.

Tijdens de voorstelling hoor je het verhaal, de omschrijving van het personage en je geheimen en vanaf dat moment is het pure adrenaline. Want ook al weet je iets, het gaat altijd weer anders dan wat je van te voren had bedacht. Maar het allerleukste is het nog wel voor het publiek. Die horen het verhaal en denk je ‘hoe gaan ze dit allemaal in 1,5 uur krijgen’.

Tijdens de voorstelling kan je alles zien en door de veranderende samenstelling van acteurs op het podium, blijft het afwisselend en vernieuwend. De energie op podium kan binnen minuten veranderen en het altijd weer de vraag hoe de avond eindigt. Met dood? Of liefde? 

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan Nachtgasten verhalen en als je zelf ook  verhalen hebt, laat het ons weten

Andere formats
Tijdens een training gebruiken we korte improvisatie vormen om beter te worden. Deze korte improvisatievormen worden ook wel ‘games’ genoemd en lenen zich goed voor het maken van korte scènes (5 – 10 minuten per scène). Er zijn veel verschillende formats, variërend van verhalend tot muzikaal. Tijdens een voorstelling maken we vaak een mix van korte games en verschillende spelers. Vaak vullen we deze aan met een aantal de Vloer op Casussen. 

Het fijne aan korte improvisatievormen is dat er meerdere scènes gespeeld kunnen worden en verschillende spelers aan bod kunnen komen. Tijdens een scène moet er veel gebeuren in een korte tijd, maar blijft het geheel overzichtelijk. De tijd dwingt je sneller de verdieping in te gaan en sneller te schakelen bij het oplossen van het probleem van de scène.