Het format ‘De Vloer op’ is een Nederlands televisieprogramma, ontstaan in 2000. Aan de hand van een korte casus spelen de acteurs een geïmproviseerde scène.

Wat wij zo tof vinden aan dit format is dat het altijd weer verrassend is. Het combineert acteren en improviseren met schrijven, drie elementen die we vaker opzoeken. Omdat de casussen vaak realistisch zijn, kan het publiek zich goed verbinden met dat wat er op het podium gebeurt. Het format leent zich ook voor creativiteit en eigen invulling, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de schrijver.

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan ‘De Vloer op’ scènes.

We horen graag hoe onze verhalen door jullie gespeeld werden en als of zelf ook  mooie situaties hebt, laat het ons weten 

Tip bij het spelen; verander ‘persoon #’ in de naam van je speler.


Geen contact

Jullie zijn broer/zus van elkaar, maar spreken elkaar al jaren niet meer. Jullie hebben vorige week een telefoontje gekregen van een buurvrouw van jullie moeder, met wie jullie al jaren vervreemd zijn. De buurvrouw deelden jullie mee dat jullie moeder is overleden en al 4 maanden in het huis lag. Toen de buurt een aanhoudende lucht rook, heeft de buurvrouw de politie ingeschakeld. Jullie lopen nu door het huis, een speciaal schoonmaakteam heeft het al onder handen genomen.


Door een klein gat

Jullie zijn twee inbrekers die zojuist door een klein gat in een gipsmuur zijn geklommen om bij een bedrijf in Deventer binnen te komen. Geheel niet volgens plan, want Harry/Harriette (persoon 1) zou de koevoet hebben meegenomen om de deuren open te krijgen, maar dit ligt nog thuis. Maar Peter/Pien (persoon 2) blijkt nu ook een fout te hebben gemaakt. Want in plaats van bij de juwelier zijn jullie uitgekomen bij een daarnaast gelegen postbedrijf. Gaan jullie hier een buit halen?


Easy rider

Jules, Robin, jullie kennen elkaar via motormaatje.nl en zijn onderweg naar Spanje. Het regent nu al twee dagen en daarom wil Jules liefst zo snel mogelijk via de péages en ‘s nachts in een hotelletje. Robin protesteert omdat dat veel te duur gaat worden. De afspraak was om de Routes Nationale te nemen en te kamperen.

Jullie hebben net de tent opgezet. De douches blijken koud


Not another teen movie

Jules, jij bent een beetje een buitenbeentje in je klas. Excentriek, onbegrepen en, zoals dat er bij hoort in scripts, je bent niet de beste in sport.

Robin, jij bent Jules’ tegenpool: populair, goed in sport, etc. Je reinste teen movie.

Robin, vorige week heb je in een pestbui ten overstaan van iedereen Jules laten struikelen in de kantine en nu loopt Jules op krukken. Tot je verbazing moet je toezien dat dit een geweldige aantrekkingskracht op de andere sexe. Zelfs jouw vriend(in) ziet je niet meer staan. 

Jullie zitten nu op het bankje bij de rector, want je moet nablijven.


(g)ruis

Jullie zijn al jaren gelukkig samen en vormen een fijn koppel.
Speler één jij bent onderdeel van een zoekteam en je bent net terug vanuit Marokko. Daar is een verschrikkelijke aardbeving geweest. Je hebt veel gezien en meegemaakt. Je hebt mensen onder het puin weggehaald. Een aantal levend maar meer overleden. Een meisje van zes blijft op je netvlies staan. Je kon niets voor haar doen behalve haar terug geven aan haar familie. Nu ben je aan het bijkomen.
Speler twee. Je bent altijd bezorgd als je partner op een missie is. Jij runt dan het huishouden. Je bent blij dat hij/zij weer terug is. Hij/zij zit nu al twee dagen wezenloos voor zich uit te staren op de bank. Je denkt dat het goed is dat hij in beweging komt en stelt voor om het schuurtje op te knappen een klusje wat jullie al twee jaar voor jullie uitschuiven.

Horrorhuurders

Jullie verhuren jullie huis via AirBnb, al jaren krijgen jullie er goed geld voor, maar eerlijk is eerlijk het is ook een hoop gezeik. Het zorgt al een tijdje voor spanning in jullie relatie. Afgelopen weekend troffen jullie het huis in een staat aan die jullie nog niet eerder gezien hadden. Jullie hebben net de schoonmaak afgerond en ploffen neer op de nieuwe bank (de oude was niet meer te redden). Maar dan heeft een van jullie iets op te biechten. Een van jullie was afgelopen weekend nog in het huis…


Excentrieke vader

Jullie vader is een half jaar geleden overleden. Hij was een markant en excentriek figuur. Hij stond een beetje bekend als de dorpsgek, al was iedereen dol op hem. Jullie stonden beiden duidelijk in zijn schaduw en moeten dan ook nu een beetje wennen aan het licht. Doordat jullie vader zoveel aandacht opeiste hebben jullie nooit veel aandacht voor elkaar gehad. De laatste tijd hebben jullie meer gesprekken gevoerd dan ooit tevoren. Jullie moeten ook wel, want er is genoeg wat uitgezocht moet worden. Jullie doen het stap voor stap. Vandaag is zijn verzameling kittige theekopjes aan de beurt.


Foutje

Jullie zijn broers/zussen. Samen met andere broer Leo zijn jullie hecht, maar zoals tussen veel broers en zussen is er ook af en toe wat gekibbel en geroddel. Dat was vroeger thuis al zo, en nu jullie allemaal volwassenen zijn nog steeds. Niet met en niet zonder elkaar kunnen jullie.

A, jij bent aan het verhuizen. Naar De Vijfhoek, de nieuwbouwwijk van Deventer. B, jij en je andere broer begrijpen daar niks van en roddelen daar via WhatsApp aardig over. Zoals dat A daar als net-niet-geslaagde carrièremaker toch aardig past met zijn burgerlijke middenklasser auto. B, jij hebt beloofd om vandaag te helpen met klussen in het nieuwe huis van A. Nog tot vlak voor je vertrok appte je met Leo. Iets over of je met al die identieke twee halen 1 betalen schuttingtuintjes je wel het goede huis zou kunnen vinden. En nu, terwijl je aanbelt bij A, realiseer je je dat je die app niet naar Leo, maar naar A hebt gestuurd.


De keuze

A en B, jullie zijn al jaren gelukkig samen. B, jij hebt altijd het ideaalbeeld gehad van het perfecte gezinnetje, en hoewel A dol is op kinderen, was de voortplantingsdrang toch iets minder. Carrière staat op nummer 1 voor jou. Uiteindelijk wilden jullie er toch voor gaan, maar het was niet zo makkelijk als gedacht. Ivf-trajecten volgden en na jaren vol teleurstellingen is het dan toch eindelijk gelukt. B is zwanger. En wat gaat het goed, maar bij de laatste echo leek er toch iets vreemds te zien te zijn en gezien Bs leeftijd, gaf de gynaecoloog de optie voor een vruchtwaterpunctie, om uitsluitsel te geven. Echter, A en B weten de mogelijke risico’s van zo’n onderzoek en… Wat doe je met de informatie die er mogelijk uitkomt?

Terug van het familieweekend van A, waar zijn 6 neefjes en 4 nichtjes ook waren, pakken jullie uit. Tijd genoeg om het er eens over te hebben, aangezien jullie morgen moeten aangeven of jullie het onderzoek gaan doen.


Erfgoed

Persoon 1 en persoon 2, jullie zijn al jaren gelukkig getrouwd en wonen in de Vijfhoek met jullie bloedjes van hoogblonde kinderen. Enige tijd geleden is de vader van een van jullie overleden. Als gevolg hiervan hebben jullie de Tweede Wereldoorlogverzameling van zijn/haar vader geërfd. Omdat het een behoorlijk grote collectie is, hebben jullie besloten het meeste te verkopen en alleen de dierbare stukken te houden. De collectie slinkt goed en het levert een leuk zakcentje op, maar het valt op dat alleen Nazi-voorwerpen overblijven, omdat een van jullie hier wel heel erg geïnteresseerd in blijkt te zijn. De ander voelt zich hier niet comfortabel bij, en gaat, nu de kinderen naar bed zijn, hierover het gesprek aan met je partner.