Het format ‘De Vloer op’ is een Nederlands televisieprogramma, ontstaan in 2000. Aan de hand van een korte casus spelen de acteurs een geïmproviseerde scène.

Wat wij zo tof vinden aan dit format is dat het altijd weer verrassend is. Het combineert acteren en improviseren met schrijven, drie elementen die we vaker opzoeken. Omdat de casussen vaak realistisch zijn, kan het publiek zich goed verbinden met dat wat er op het podium gebeurt. Het format leent zich ook voor creativiteit en eigen invulling, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de schrijver.

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan ‘De Vloer op’ scènes.

We horen graag hoe onze verhalen door jullie gespeeld werden en als of zelf ook  mooie situaties hebt, laat het ons weten 

Tip bij het spelen; verander ‘persoon #’ in de naam van je speler.


Foutje

Jullie zijn broers/zussen. Samen met andere broer Leo zijn jullie hecht, maar zoals tussen veel broers en zussen is er ook af en toe wat gekibbel en geroddel. Dat was vroeger thuis al zo, en nu jullie allemaal volwassenen zijn nog steeds. Niet met en niet zonder elkaar kunnen jullie.

A, jij bent aan het verhuizen. Naar De Vijfhoek, de nieuwbouwwijk van Deventer. B, jij en je andere broer begrijpen daar niks van en roddelen daar via WhatsApp aardig over. Zoals dat A daar als net-niet-geslaagde carrièremaker toch aardig past met zijn burgerlijke middenklasser auto. B, jij hebt beloofd om vandaag te helpen met klussen in het nieuwe huis van A. Nog tot vlak voor je vertrok appte je met Leo. Iets over of je met al die identieke twee halen 1 betalen schuttingtuintjes je wel het goede huis zou kunnen vinden. En nu, terwijl je aanbelt bij A, realiseer je je dat je die app niet naar Leo, maar naar A hebt gestuurd.


De keuze

A en B, jullie zijn al jaren gelukkig samen. B, jij hebt altijd het ideaalbeeld gehad van het perfecte gezinnetje, en hoewel A dol is op kinderen, was de voortplantingsdrang toch iets minder. Carrière staat op nummer 1 voor jou. Uiteindelijk wilden jullie er toch voor gaan, maar het was niet zo makkelijk als gedacht. Ivf-trajecten volgden en na jaren vol teleurstellingen is het dan toch eindelijk gelukt. B is zwanger. En wat gaat het goed, maar bij de laatste echo leek er toch iets vreemds te zien te zijn en gezien Bs leeftijd, gaf de gynaecoloog de optie voor een vruchtwaterpunctie, om uitsluitsel te geven. Echter, A en B weten de mogelijke risico’s van zo’n onderzoek en… Wat doe je met de informatie die er mogelijk uitkomt?

Terug van het familieweekend van A, waar zijn 6 neefjes en 4 nichtjes ook waren, pakken jullie uit. Tijd genoeg om het er eens over te hebben, aangezien jullie morgen moeten aangeven of jullie het onderzoek gaan doen.


Erfgoed

Persoon 1 en persoon 2, jullie zijn al jaren gelukkig getrouwd en wonen in de Vijfhoek met jullie bloedjes van hoogblonde kinderen. Enige tijd geleden is de vader van een van jullie overleden. Als gevolg hiervan hebben jullie de Tweede Wereldoorlogverzameling van zijn/haar vader geërfd. Omdat het een behoorlijk grote collectie is, hebben jullie besloten het meeste te verkopen en alleen de dierbare stukken te houden. De collectie slinkt goed en het levert een leuk zakcentje op, maar het valt op dat alleen Nazi-voorwerpen overblijven, omdat een van jullie hier wel heel erg geïnteresseerd in blijkt te zijn. De ander voelt zich hier niet comfortabel bij, en gaat, nu de kinderen naar bed zijn, hierover het gesprek aan met je partner.


Alleen de vogels

A het leven is te veel voor jou. Je voelt je vaak overweldigd door negatieve gedachten. Je bent gefascineerd door vogels, die wel die vrijheid en zorgeloosheid lijken te hebben die je zo wanhopig zoekt.

Na lang nadenken zie je dan ook maar 1 uitweg. Je hebt besloten je in een vogel te laten transformeren (dat kan tegenwoordig gewoon).

Terwijl je samen met je toegewijde partner B aan genieten bent van het observeren van vogels in jullie tuin, vertel je over de beslissing om deze metamorfose te ondergaan.


Vakantie voorpret

Jullie zijn al jaren een stel en iedereen kent jullie ook als zodanig. Jullie houden enorm van de geborgenheid en zekerheid bij elkaar. En zoals elk jaar, bespreken jullie in april waar jullie zomerreis heen zal gaan. Al jaren lang kiest één van jullie op deze avond de vakantiebestemming. De ander accepteert. Dit heeft veel mooie vakanties opgeleverd. En iedereen is altijd jaloers op ‘jullie tripjes’.

Vanavond is het weer DIE avond. Dit jaar is het jaar van A, met alle voorbereidingen van dien. Jullie zitten samen aan de IJssel te genieten van de eerste ondergaande lentezon. Gaat jullie vakantie er weer zo mooi uit zien?


Op zoek naar jezelf

A en B, jullie zijn beide aan het backpacken in Zuidoost-Azië.

A, jouw reis kan niet beter. Je hebt de mooiste dingen gezien, wat je ook allemaal vakkundig hebt vastgelegd op The Gram. Je had de mazzel bij die ene zonsopkomst en de mensen zijn allemaal uiterst vriendelijk. Vorige week heb je, na een fullmoon party, je bovenste hostelbedje gedeeld met die ene leuke persoon. Die was de volgende ochtend weliswaar er vroeg vandoor, maar met jouw geluk weet jij zeker dat je die persoon nog wel tegen zult komen. En verrek. Na en paar dagen te hebben genoten van een gratis upgrade in een pittoresk resort, blijkt op het busstation die ene persoon te staan….

B, jouw reis is kut. Jaren heb je gespaard voor deze levens-veranderende droomreis, maar in plaats van jezelf te vinden, ben je bijna alles verloren. Op dag 2 al was je portemonnee gestolen en je bent al minimaal vier keer afgezet. Je hebt de moed maar opgegeven en het op een drinken gezet. Vorige week ben je nog na een of ander fullmoon feestje met de eerste de beste persoon naar het hostel gegaan. Wat een slechte nacht. Die hoef je nooit meer te zien. En nu sta je hier dan, bij het busstation in een of ander godvergeten oord, op de bus te wachten. Het duurt en duurt, en wie staat daar?Gedreuzel

Persoon 1: rond je elfde leverde een uil een toelatingsbrief af voor Toverburg – de meest prestigieuze toverschool van Nederland. Tot dan toe onbekend voor jou. Omdat jij de een van de weinige leerlingen van niet magische afkomst was, werd je onder de vleugel genomen door Persoon 2 – de gerespecteerde en wijze hoofdmeester(es) van de school.

Je begon enthousiast, maar nu ben je gedesillusioneerd, ook al ben je misschien wel de beste leerling van de school. Binnenkort is je eindexamen, maar je weet dat je niets aan je diploma zal hebben. Niet in de toverwereld, want daar draait het alleen maar om afkomst en familie. Niet in de gewone wereld, want aan vakken als wiskunde, taal, economie, etc. doen ze niet op Toverburg. Je denkt daarom aan stoppen.

Persoon 2: je maakt je zorgen over persoon 1. Hij/zij is de enig overgebleven leerling met een niet-magische afkomst. Als hij/zij stopt, zit je met een probleem: Ministerie van Magische Zaken zet de subsidies stop of, erger nog, ze ontslaan je, omdat je niet aan hun diversiteitseisen kan voldoen.

Vanavond is jullie wekelijkse schaak-avond.


Neem F%#$%%cking gewoon een stukje bast

soldaten

A en B, dit is jullie vierde trainingsweek in Estland, als vrijwilliger vanuit Nederland in het vrijwilligersleger van Estland. De training is hard, vet en jullie weten dat jullie hier op je plek zijn.

Gisteren hadden jullie een dag voor jezelf. Geen training of appèl. Rondlopen, praten met jullie Estse collega’s, genieten. Genieten van hún wodka. En IJswakken. A, jij bent meerdere keren een ijswak in gesprongen om daarna op te warmen in het stookhok. Je bent hierheen meegegaan om B, om jullie eeuwenoude vriendschap, en nu je weet dat je tot het uiterste zal gaan om Europa te verdedigen..
B, tot gisteren wist je zeker dat je de juiste beslissing had genomen door samen met A hierheen te komen. Nu weet je het niet meer. A zie je smetteloos opgaan in de groep van vechters, en jij staat er buiten. Je denkt er over om na de training definitief terug te gaan naar Nederland, maar die koppijn, die enorme koppijn na de kutwodka van gister…


Snufje zout

Jullie zijn partners die in Deventer een klein maar kwalitatief goed restaurant runnen. Na de tijd van Corona willen jullie weer vol gas goed eten verzorgen en een vol restaurant hebben. Jullie hebben een goede shift gedraaid maar helaas zijn er ook drie keer borden terug gestuurd naar de keuken. Te zout, te flauw te pittig. Kok na de kerst heb je waarschijnlijk Corona gehad, maar tot op heden ben je je smaak kwijt. Partner jij snapt niet wat er aan de hand is en waarom er borden terug komen.