Het format ‘De Vloer op’ is een Nederlands televisieprogramma, ontstaan in 2000. Aan de hand van een korte casus spelen de acteurs een geïmproviseerde scène.

Wat wij zo tof vinden aan dit format is dat het altijd weer verrassend is. Het combineert acteren en improviseren met schrijven, drie elementen die we vaker opzoeken. Omdat de casussen vaak realistisch zijn, kan het publiek zich goed verbinden met dat wat er op het podium gebeurt. Het format leent zich ook voor creativiteit en eigen invulling, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de schrijver.

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan ‘De Vloer op’ scènes.

We horen graag hoe onze verhalen door jullie gespeeld werden en als of zelf ook  mooie situaties hebt, laat het ons weten 

Tip bij het spelen; verander ‘persoon #’ in de naam van je speler.


Die kinderen van de nacht van tegenwoordig

Persoon 1: jij bent een vampier. Al eeuwen zwerf jij door Europa op zoek naar slachtoffers én, heel soms, uitverkorenen om tot vampier te maken. Tegenwoordig is dat makkelijker dan verwacht: je vindt je slachtoffers via verschillende dating- en seks-apps. Uitverkorenen zijn er echter minder, maar ja, de lat ligt hoofd. Onlangs heb je persoon 2 ontmoet, die uitermate geschikt zou zijn als nobele vampier. Na veel intense chats en een paar dates, zorgvuldig gepland om jouw vampirisme te verbergen, heb je hem/haar gister tot vampier gemaakt.

Persoon 2: Er komt natuurlijk veel op je af nu. Gister was je gewoon een woke millennial/Gen Z’er, op zoek naar liefde, vandaag ben je een ondood kind van de nacht. Persoon 1 lijkt ook hoge verwachtingen van je te hebben en wil je veel leren. Jij voelt je echter nogal ongemakkelijk, want dit is allemaal zonder jouw consent gebeurd. En hoe gaat het vampirisme samen met jouw veganisme?


Heilstaat

Persoon 1 (vader/moeder): in de vroege jaren tachtig was jij universitair onderzoeker in West-Duitsland.  Op een dag hebben je partner en jij jullie kinderen halsoverkop meegenomen naar Oost-Duitsland, onder het mom van een dodelijk zieke oma. Bij het tankstation op de weg naar Berlijn bleken er echter Stasi-agenten te wachten en vertelden jullie het echte verhaal: jij was voor de DDR. Omdat jullie op het punt stonden gearresteerd te worden, zijn jullie naar Oost-Duitsland gevlucht.

Persoon twee (kind): jouw broer/zus was meerderjarig en kon dus op eigen houtje terug naar de BRD. Jij moest echter blijven en werd met je ouders DDR-burger. Je ouders beloofden je dat het daar het paradijs was, maar al snel realiseerde je, dat niets minder waar was. Je weet niet of je ouders hetzelfde dachten.
Lees verder “Heilstaat”


Teddybeer

A en B jullie hebben een relatie. Jullie zijn op vakantie in Gent. B jij hebt een grote fout gemaakt, je hebt iets heel stoms en doms gedaan. Om het goed te maken heb jij een levensgrootte teddy beer gekocht voor A. A jij zeult de hele dag rond met deze onhandig grote beer. Je houdt het echt niet meer en de beer valt midden op de vieze straat. A dat is de laatste druppel.


Buschauffeur

A na een lange dag werk stap jij de bus in, je sukkelt langzaam is slaap. Als je wakker wordt, zit er niemand meer in de bus. De bus staat stil naast een weggetje bij een verlaten weiland. Ben je ontvoerd? Je snapt er niks van. Dan zie je dat de buschauffeur er nog wel zit. Hij/zij huilt zachtjes.

B jij bent die buschauffeur.


Gerommel op de Noordpool

Jullie zijn de Kerstman en Robin, een elf.
Robin, jij bent een jonge, bevlogen elf die met lede ogen aanziet hoe de Noordpool steeds kleiner wordt door de opwarming.
Kerstman, jij bent een oude witte man die denkt ‘na ons de zondvloed’ en de speelgoedfabriek gewoon nog ouderwets met een dieselaggregaat aanstuurt, want hoe kom je anders aan voldoende stroom?

Vandaag zien jullie hoe er een grote scheur in het ijs steeds dichterbij de fabriek komt

 


Ik ben toch ook belangrijk!

Dochter: jij bent zoals elke dinsdag avond bij jouw vriendje geweest om samen op zijn kleine zusje te passen, alleen gebeurde er iets erg onverwachts. Er werd namelijk ingebroken en ze hebben jouw vriendje neergeschoten, recht voor jouw ogen. Je kon zijn zusje nog net op tijd halen en stiekem ontsnappen. Inmiddels is het 1 week later, jouw moeder is al die tijd op vakantie geweest en je hebt er alles aan gedaan om haar te bereiken, tevergeefs.

Moeder: jij bent lekker een weekje op vakantie geweest en je hebt alles van thuis achter je gelaten, zo ook jouw dochter. Geen idee van wat er zich thuis allemaal afspeelde heb je nooit op de berichten, emails, telefoontjes, brieven en al het andere gereageerd. Nu kom je thuis en wil jouw dochter niet eens hallo tegen je zeggen, tijdens het eten vraag je wat er aan de hand is.


Verandering

Dochter: jij hebt al heel al bijna je hele leven woedeaanvallen en paniekaanvallen, ook ben je hoog sensitief. Na verschillende pogingen tot zelfmoord heb je veel psychiaters gezien. Jouw ouders zijn gescheiden en je bent nu bij je vader.

Vader: jij hebt een feest bedacht voor jouw dochter met haar beste vriendin en haar vriendje, nu zitten jullie aan tafel om te vertellen wat er gaat gebeuren aangezien jouw dochter niet tegen verassingen en veranderingen kan. Ook ga je haar vertellen dat je een nieuwe vriendin hebt en dat ze vanavond komt eten.


Aangereden

aangereden

Dochter: je bent bij je vriendje geweest eten en hij heeft aangeboden je naar huis te brengen. Dan gebeurt er iets vreselijks, jullie worden aangereden. Het enige wat je je kan herinneren is geschreeuw, pijn en je vriendje die je naam roept. Ondertussen is het alweer 3 weken verder, een hele lange tijd heb je in coma gelegen en je bent nu eindelijk zover in je revalidatie dat je weer goed kan praten en denken.

Moeder: jij bent natuurlijk heel erg geschrokken door wat er met jouw dochter is gebeurt. Je moet haar alleen iets heel vervelends vertellen, namelijk dat haar vriendje het auto-ongeluk niet heeft overleeft. Ook is het zo dat ze met opzet zijn aangereden en de dader nog steeds niet is gevonden.


De laatste lockdown

Jullie hebben al dertig jaar een relatie. Hebben elkaar in moeilijke tijden gesteund. Tijdens de laatste lockdown worden de ergernissen ook uitvergroot. Hij ruimt nooit iets op en het moet altijd op haar manier gaan. Na weer de volgende aflopende thuiswerk-dag is de maat vol.


De bouw van de Mimik

2 spelers, beide bestuurders
De een heeft tegen beter weten de bouw van de Mimik gesteund. Hij/zij heeft elke keer hard gelobbyd als er weer een zak geld naar toe moest. Waarom? Heel simpel steekpenningen. De ander is er door meerdere wob verzoeken achter deze zaken gekomen. Jullie komen elkaar in de wandelgangen tegen.